Noutati din lumea auto – Rune.ro Noutati din lumea auto – Rune.ro

Sistemul Bosch de injectie directa de benzina reduce consumul de carburant cu pana la 15 %

1332

Gratie tehnologiei sale common-rail, Bosch a revolutionat deja un tip de motor cu combustie interna, prin intermediul injectiei directe. Intr-un interval de zece ani, aceasta tehnologie a devenit un standard indiscutabil pentru motoarele diesel. In momentul de fata, aceasta echipeaza aproximativ 80 la suta dintre autovehiculele diesel noi din lumea intreaga. O transformare similara are loc in prezent in legatura cu tendinta de reducere a cilindreei motoarelor cu aprindere prin scanteie. Datorita sistemului Bosch de injectie directa de benzina, soferii beneficiaza de un cuplu motor mai mare la turatii mai mici ale motorului si, prin urmare, de o placere mai mare in timpul condusului. In acelasi timp, sistemul reduce consumul de carburant cu pana la 15 la suta.

„Injectia directa de benzina prefigureaza acum acelasi tip de revolutie pe care am vazut-o anterior la motoarele diesel”, a declarat Dr. Rolf Bulander, membru in consiliul de administratie al Robert Bosch GmbH. In Europa, aceasta tehnologie este deja in curs de a deveni un standard, iar componentele Bosch pot fi gasite la autovehiculele compacte sport, limuzinele de lux, SUV-uri si autovehiculele sport.

Gutbrod a fost primul producator auto care a utilizat, incepand cu anul 1951, sistemul Bosch de injectie directa de benzina pentru anumite modele ale autovehiculului sau subcompact Superior. Din 1954, Bosch a facut aceasta tehnologie disponibila pentru productia pe scara larga a modelului Mercedes-Benz SL 300, legendarul „Gullwing”. Principiul tehnic de baza a ramas acelasi de-a lungul anilor: injectoarele pulverizeaza carburantul direct in camera de combustie, intr-o stare de atomizare atat de fina incat este ars imediat. Vaporizarea carburantului asigura posibilitatea unei compresii mai mari, deoarece camera de combustie este racita suplimentar. Desi noua metoda de combustie a asigurat economii mari de carburant, a trebuit sa treaca mult timp pana cand tehnologia a fost acceptata la scara larga. De-a lungul deceniilor, compania a continuat sa dezvolte sistemul de injectie directa de benzina, cu inovatii cum ar fi realizarea orificiilor de injectie cu tehnologia cu laser, ceea ce a asigurat formarea unui amestec cu o compozitie extrem de bine definita si o combustie curata. Pentru aceasta inovatie, Bosch, Trumpf si Universitatea din Jena au castigat Premiul German pentru Viitor in anul 2013.

Cu 1,2 milioane de tone mai puține emisii de CO2 pe an in Europa

La inceputul noului mileniu, standardele de emisii exigente din Europa au adus sistemul de injectie directa de benzina in productia de serie. Pana in 2021 autovehiculele vor trebui sa aiba emisii de doar 95 de grame de CO2 pe kilometru. Aproximativ jumatate din totalul autovehiculelor europene noi cu motor cu aprindere prin scanteie vor fi echipate cu sistemele de injectie directa de benzina pana in 2016. „In momentul de fata avem rezultate excelente in Europa cu sistemele de injectie directa de benzina, dar in cativa ani vom inregistra o crestere importanta si in SUA si China”, a declarat Bulander. Pe aceste piete, sistemele de injectie inovatoare sunt inca limitate in mare parte la autovehiculele importate. Cu toate acestea, avand in vedere ca producatorii auto din China si din SUA se vor confrunta in viitor cu legi noi si exigente privind emisiile, vor adopta din ce in ce mai mult noua tehnologie.

In 2013, aproximativ 40 la suta din totalul autovehiculelor noi de pe “batranul” continent erau echipate cu injectie directa de benzina. Expertii Bosch estimeaza ca aceste autovehicule noi asigura o reducere totala a emisiilor de CO2 cu 1,2 milioane de tone pe an, deoarece consuma mai putin carburant. „Prin aceste tehnologii inovatoare, Bosch asigura eficienta sistemelor de propulsie din punct de vedere al consumului de energie, reducand emisiile si scazand semnificativ costurile pentru fiecare kilometru parcurs”, explica Bulander.

Share Post :

More Posts

Leave a Reply